Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

A Szakcsi Jr. Renaissance új lemezét mutatja be a BJC-ben

2024. augusztus 07.

    A dzsesszzenész a pandémia után újraindította pályáját egy fiatal csapattal, amely dzsessz-rockos, fúziós zenét játszik. A Szakcsi Jr. Renaissance kizárólag saját szerzeményeket szólaltat meg.

    Mint írták, a zenekarban ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Claudia Castagno (ének), Varga Balázs (gitár), Torma Rudolf (basszusgitár) és Fazekas Tamás (dob) játszik. Ifj. Szakcsi elektromos és hagyományos zongorát is megszólaltat, utóbbi esetében jobban visszaköszön az apai örökség, a lírai, romantikus dallamok.

    A Szakcsi Jr. Renaissance Hysteria című albumán a romantikus, balladisztikus dallamok ugyanúgy helyet kaptak, mint a fúziós, lüktető, dzsessz-rockos hangzás. A néhol popzenei motívumokat is magába olvasztó kompozíciók egyszerre játékosak és közérthetőek.

    Ifj. Szakcsi Lakatos Béla édesapja, a 2022-ben elhunyt Szakcsi Lakatos Béla nyomdokain haladva immár évtizedek óta a magyarországi dzsesszélet kiemelkedő zongoristája, aki a bebop gyökereiből táplálkozik. Gyerekként tíz évig tanult klasszikus zongorát, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba járt. A nyolcvanas évek végétől olyan zenészek között találta magát, mint Tomsics Rudolf, Kőszegi Imre és Pecek Lakatos Géza.

    Pályája elején, 1989-től meghatározó volt számára a fúziós zenét játszó Új Rákfogó, amelyben hozzá hasonló akkori fiatal tehetségek, a billentyűs Oláh Kálmán, a bőgős Torma Rudolf, a dobos Balázs Elemér, az ütőhangszeres Müller György és a szaxofonos Nagy József játszott. 1994-ben csatlakozott a Babos Bandhez (Babos Gyula - gitár; Szappanos György - basszusgitár; Borlai Gergő - dob).

    A zongorista világsztárokkal is zenélt együtt, közöttük volt Jack DeJohnette, Miles Davis egykori legendás dobosa, illetve John Patitucci, a műfaj egyik legjobb bőgőse.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO