Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Az újjászületés mítoszát kutatja a Recirquel legújabb produkciója

2024. október 11.

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében csütörtökön debütál Magyarországon a Recirquel legújabb produkciója. A Müpa Sátorban látható Paradisum című előadás a világ pusztulását követő újjászületés, az új emberi létforma mítoszát kutatja.

    A Vági Bence rendezte, kortárs táncot és a cirkuszművészetet ötvöző cirque danse produkciót októberben 19 alkalommal láthatja a közönség a Müpa Sátorban.

    A Paradisum augusztusban nagy sikert aratott a világ legnagyobb művészeti fesztiválján, az Edinburgh Fringe-en, ahol nemzetközi premierjét tartották.

    A Paradisum a Non Solus, a My Land, a Solus Amor és az IMA című előadásokat követően szintén a társulat által életre hívott egyedi formanyelv, a cirque danse nyelvén szólal meg. A darab a világ pusztulását követő újjászületés mítoszát kutatja, arra keresi a választ, miként létezhet az új ember ebben az Édenhez hasonló, utópisztikus állapotban. "Az előadás során az új teremtmények a körülöttük lüktető természeti erőből bontakoznak ki, hogy a megtisztulás, születés, ébredés és rítus jelenetein át elérjék az anima mundit, a +világ szellemét+" - áll a darab ismertetőjében.

    Mint írják, az előadás létrehozásához Vági Bence különböző területekről érkező művészeket kért fel, akikkel több hónapos mozgásművészeti fejlesztés során forrott ki a Paradisum különleges formanyelve.

    "A produkciót hat világklasszis artista-táncművész adja elő, hat különböző zsánerben (kínai rúd, karika, gurtni, létra és zsonglőr, dob és tánc, handstand). A cirkuszművészet levegős és talaj zsánereiből a kortárs tánc eszköztárán keresztül építkező koreográfia újabb dimenziókba fejleszti az elmúlt pár év Recirquel produkcióiból már jól ismert cirque danse műfaját" - fogalmaznak a közleményben.

    Az előadás több hónapos összművészeti alkotómunka eredménye. A kreatív munkában fontos szerepet játszottak a társulat korábbi produkcióból ismert előadóművészek, Horváth Zita, Illés Renátó és Zsíros Gábor, a Paradisum társkoreográfusai, valamint Várnagy Kristóf, aki Holp Nándor és Schlecht Aliz mellett kreatív munkatársként vett részt az alkotófolyamatban.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO