Keresés Facebook Best Of Budapest Instagram Best of Budapest ENG  
Best of Budapest Measure of Quality

Best of Budapest & Hungary

Measure of Quality

Vasárnap kezdődik a Fesztivál Akadémia Budapest

2024. július 10.

Vasárnap kezdődik a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB), amely július 21-ig koncertekkel, színházi előadással és nyilvános mesterkurzussal is várja a közönséget.

    A programok idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház Ifjú Barbárok című közös produkciójával kezdődnek szombaton, a fesztivál nulladik napján. Az előadás a vasárnapi nyitóesten is látható a Magyar Zene Házában.

    A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából az áldozatokra emlékeznek július 15-én a Dohány utcai Zsinagógában. A koncerten fellép Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Jens Peter Maintz, Thomas Dunford, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Alissa Margulis, Latica Honda-Rosenberg, Nora Schwarzberg, Maxim Riszanov és Kirill Zlotnikov. Közreműködik Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora, a FAB mesterkurzus diákjaiból álló zenekar és a Söndörgő együttes.

    A fesztivál több napján adnak a FAB mesterkurzus diákjai matinékoncerteket, amelyekre szabad a belépés. Július 16-án a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Bach és Vivaldi zenéje csendül fel Thomas Dunford lantművész szólójával.

    A 20. és 21. századi zenék kerülnek előtérbe július 18-án a Budapest Music Centerben (BMC). Az Eötvös Péter-emléknap délelőttjén Kurtág György tart nyilvános mesterkurzust Bartók 2. vonósnégyeseiről, az esti koncerten pedig a kortárs zene emblematikus művei, köztük Eötvös Péter művei szólalnak meg.

    Július 19-én a fesztivál díszvendégével, Alessandro Baricco olasz íróval hallható beszélgetés a Zeneakadémián. A program a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál és a Petőfi Kulturális Ügynökség társszervezésében valósul meg. Este Beethoven és Brahms legkedveltebb, fúvósokra és vonósokra írt kamaradarabjai hangzanak el.

    Másnap a fesztivál által hirdetett nemzetközi rajzverseny díjátadójához kapcsolódva többek között Vivaldi A négy évszak című műve csendül fel, Alessandro Baricco műveiből pedig színészek olvasnak fel részleteket. A koncerten közreműködik mások mellett Baráti Kristóf, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Johannes Held, Csalog Gábor, Razvan Popovici, Fenyő László, Fejérvári Zsolt és Gloria Campaner.

    A fesztivál zárónapján fellépnek a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai, valamint Andreas Ottensamer és a FAB mesterkurzus diákjaiból alakult zenekar. A programsorozatot hangverseny zárja a Zeneakadémián.

    A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár által alapított FAB rendezvényre 30 országból érkeznek művészek. A fesztiválprogramot a tíznapos II. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny és mesterkurzusok előzik meg.

Vissza Még több hír
 
© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO